marți, 12 octombrie 2010

Treimea laică: bărbatul, femeia, și sfintele legăminte dintre ei

Am scris aceste rânduri într-o seară de duminică, la emisiunea Alexei de la radiolynx.ro, încercând să găsesc un răspuns, ba nu, să  lămuresc întâi pentru mine, iar apoi pentru ceilalți, așa cum știu mai bine, ceea ce unii încă mai consideră a fi o întrebare existențială, una a cărei cheie a deslușirii stă, cred eu, pe de o parte în înțelegerea și tolerarea misoginului din fiecare dintre noi, și pe de altă parte, în pasajele de rațiune eludate ale fiecăruia dintre aceia ce văd în bărbat fie omul absolut, fie zeul suprem, și anume: "e mai ușoară sau mai grea viața alături de o femeie?"
Adică da, întrebarea se pune așa, "e mai ușoara sau mai grea viața alături de o femeie?", astfel că nu intră în discuție eventualitatea de a nu avea o femeie alături, ci doar felul în care fiecare vede viața alături de ea.   Eu aș spune astfel: bărbatul își face singur viața mai grea din momentul în care decide că poate trăi fără o femeie alături, și și-o poate face infinit mai ușoară realizând cât de importantă ar fi o femeie în viața sa.
Să afirmi că viața e mai grea alături de o femeie înseamnă să-ți negi practic propria ființă și rostul tău în această lume, ca bărbat. Să-ți negi credința în lume și în frumosul ei, în puterea dătătoare de viață, în fragilitatea aparentă a celei care te completează, în cea care te poate transforma în misogin, fără ca măcar să realizezi asta sau fără a găsi puterea de a recunoaște acest lucru.
Să spui ca viața e mai grea alături de o femeie înseamnă să îți refuzi menirea de a fi bărbat în adevărata putere a cuvântului, să-ți găsești propriul nul absolut și să arunci asupra-ți blestemul de a nu putea evolua dincolo de acesta. Să te afunzi în abisul refuzului de sine și de viață, să iți semnezi propria sentință la rece, la nestatornicie, la căutarea fără de sfârșit a rațiunii de a trăi. Și nu spun aceste lucruri neapărat pentru a aduce o banală odă femeii, convins fiind de valabilitatea acestor idei și atunci când rolurile bărbat- femeie se inversează, ci în speranța că fiecare dintre aceia care citesc aceste rânduri și cred ca viața e mai grea alături de o femeie vor realiza că de fapt doar le este greu să recunoască puterea unei femei asupra lor.
Extrapolând, dacă aș fi pus să găsesc o conexiune laică la Sfânta Treime, pentru mine aceea ar fi formată din bărbat, femeie, și iubirea și înțelegerea sfântă dintre cei doi. Orice om care alege să trăiască o viața înafara acestei treimi sau negând dreptul unuia sau altuia dintre cele trei elemente de a se afla acolo, își păcălește propria fire și face jocul unui destin hâd, potrivnic, lovind cu o putere dusă până la masochism în propriul său  "EU".

5 comentarii:

  1. Ma bibi..viatza in doi e ca un meci de box..mai da unu mai primeste alalat...si invers.
    De fapt un cuplu,sa nu zic o familie are niste legaturi interioare pe care cei din jur rar le percep.
    Nu as vedea viatza fara o familie...de fapt nu exista...si nu e vorba de latura religioasa...ce de menirea oamului se a procreea.Mi-am facut o familie la 25 de ani si nu regret dupa 20 de ani.Copilul(e un fel de ai mai zice copil) abia asteapta sa vina acasa la sfarsit der saptamana.Cea mai mare realizare unt copii..restu fitze,ambitii,dorintza de lux...deastea nelumesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. La inceput barbatul refuza ideea ca femeia de linga el il completeaza si ca viata lui a prins alt contur de cind ea se afla in viata lui,insa in timp el isi va da seama cum este ea si intr-o zi va recunoaste ca intr-adevar ea conteaza foarte mult ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti spun eu bibi ca e mai usoara viata sa ai langa tine un barbat sau o femeie(depinde de caz),mai ales cand iti este greu.In cazul barbatului o femeie este tot ce ii trebuie,fara ea le-ar fi ff greu chiar dar unii poate zic ca nu,depinde de fiecare cum gandeste.Barbatul refuza sa creada ca femeia este jumatatea care ii lipseste,fara ea ar fi gol pe dinauntru.La fel si femeia.Unii poate spun ca cei aia o femeie,ca nu are nevoie de ea dar se mint singuri.Pfuu sunt foarte foarte multe de zis dar...asta e.Concluzia este ca fiecare la un moment dat avem nevoie de un cuplu,de o familie...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai, fa ceva cu comentariile astea...modifica setarile sa nu mai fie anonime...
    Asa...sa revin la post...e genial, felicitari pentru cuvinte, foarte adevarat tot ce ai spus :)
    A, Tzu here:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bărbatul care crede în inutilitatea femeii alături de acesta, să se gândească totuşi la procrearea lui ce n-ar fi fost posibilă fără femeie. Acum depinde şi de alegerea pe care o face bărbatul. Nu de mult am vazut la ştiri ''bărbat bătut de consoartă'' :| Iar acum, viaţa grea alături de femeie, sau invers ''viaţa grea alături de bărbat se poate rezolva, într-o anume instituţie, cu o simplă sintagmă ''nepotrivire de caracter''! :P

    RăspundețiȘtergere